
چرا المپیاد
چرا باید دانش آموزان بهترین دوران زندگی خود را صرف مطالعهای تکبُعدی کنند؟ دورانی از زندگی که هر نوجوانی میتواند تمام آیندهی خود را در آن بسازد و ممکن است با طناب المپیاد به ته جاه نا امیدی یا غرور سقوط کند…
المپیاد یک مسابقهی علمی است و پیشرفت علمی میتواند “یکی” از گزینههای مطلوب نوجوانان باشد. شرکت در مسابقهای بزرگ انگیزهای بزرگتر و کوششی بینهایت میخواهد و اگر دانشآموزی این انگیزه را در خود احساس کند چرا باید آن را ناکام گذارد؟
از سوی دیگر اکنون المپیاد علاوه بر راهی برای پیشرفت علمی به عنوان یک مسابقه برای تعیین سرنوشت نیز بدل شده است. شما با کسب مدال میتوانید از شاخ غول کنکور فرار کنید و با برچسب نخبگی امتیازاتی را به دست آورید که که اگرچه برای کوششی چند ساله اندک و ناچیز هستند، اما در ایران امروز میتوانند کورسوی امیدی به سوی آسایش ذهنی و موفقیت باشند. همچنین باور عمومی این است که فرد “المپیادی” در همه جای دنیا از احترام ویژه برخوردار است و تا انتهای زندگی علمی خود میتواند از فواید برنده شدن در این مسابقه استفاده کند.
راستی در سالهای اخیر المپیادهای الکی و گولمال هم فراوان شدهاند و ضعف نهاد برگزاری (آموزش و پرورش و باشگاه دانشپژوهان جوان) باعث شده تا مؤسسات فراوان خود را برگزار کنندهی المپیاد بدانند و کمکم به جایی میرسیم که انواع مسابقاتی که از کودکی و نوزادی برای منافع مالی مؤسسات طراحی شده است، انگیزهی خانوادهها و بچهها را بگیرد و جایی که باید وارد کارزار شوند، رمقی نداشته باشند.
قصد دارم در چند بخش، ویژگیهای این آزمون، رقبای آن، مزایا و معایب المپیاد را که به طور تجربی مشاهده کردم و دیگر مباحثی که علاقهمندانی دارد را برای خوانندگان تشریح کنم. اگر دوست دارید در این بحث سهیم باشید، در زیر همین نوشته، تجربیات خود را بفرستید تا در جای مناسب طبقه بندی شود و مبنای پیشبرد بحث قرار گیرد.
راستی این بحث را در نوشتههای خیلی قدیمی تا حدودی انجام داده بودیم اما برای نسل جدید، باید فکری نو کرد.
دیدگاهها (109)
واقعا ممنونم بابت مطرح کردن این بحث مهم و حیاتی.
تقریبا از ۳ ماه بعد از گرفتن مدالم، و از سال کنکور مشغول تدریس هستم. به نسبت باقی دوستان، تجربه ۴ ساله من قطعا کمتره، اما سعی من همواره این بوده که در روحیات دانش آموزان خودم تامل و تعمق کنم.
اون چیزی که امروز داره امر آموزش رو با سر به زمین میکوبه، نه در حیطه المپیاد به تنهایی و نه در کنکور به تنهایی، که در کلیت آموزش مشهوده؛ به نظرم مشکلات اقتصادی کشور هست.
اساسا در بازه زمانی کوتاه مدتی شاهد این بودیم که تلاش ها و اهداف یک خانواده ایرانی، به دلایل متعدد، از راس هرم مازلو به قاعده ش تنزل پیدا کرده!
زحمت و تلاش و دغدغه ای که باید صرف آموزش و پرورش فرزندان بشه، در مقیاس کلان، به سمت نیاز های بنیادی مسکن و غذا و پوشاک تنزل پیدا کرده و این یعنی زنگ خطر… چیزی که فرصت خود شکوفایی رو از فرزندان کشور ما میگیره.
اون چیز که مشخصه، اینه که المپیاد یک فعالیت فوق برنامه و فوق العاده ست؛ و منطقی تره اگر شیوه نگاه ما به اون بر اساس مزایای بلند مدتش، یعنی کسب دیدگاه علمی و سواد نسبتا آکادمیک و چالش های ذهنی باشه. اما شرایطی که قبل تر ذکر کردم باعث میشه که این مساله تغییر پیدا کنه. یعنی یا اصلا به سمت المپیاد نخواهند رفت، و یا ورود به اون رو در راستای کسب موفقیت تحصیلی، برخورداری از سهمیه و مدال و نتیجتا موفقیت مالی میبینند.
به گمانم آگاهی بخشی به خانواده ها در این زمینه میتونه نقش موثری داشته باشه.
سلام آقای تقوی عزیز،
تشکر از ارسال نظر، امید دارم بقیهی دیدگاهها هم برسد.
من امسال به امید خدا در المپیاد ادبی شرکت میکنم از شما می خوام راجع به مسیر و نتیجه المپیاد ادبی توضیحی بدهید
سلام ساعی جان،
اول اینجا [+] و بعد اینجا [+] را دقیق بخوان.
آقای خلینا منکه امسال یازدهمم خیلی امید ندارم که قبول بشم ولی المپیاد خیلی خوبه ذهن دانش اموزارو به رقابت میکشه و از نظر من اصلا هم ضرری نداره ولی ایکاش ظرفیت قبولی بیشتر میشد
سلام هانیه،
تشکر از ارسال نظرت، اما:
اول: چرا امید نداری؟! چند تا یازدهمی (سوم دبیرستانی) میخوای اسم ببرم که از شهریور و مهر شروع کردن و مدال کشوری و جهانی گرفتن؟
دوم: ظرفیتها بیشتر بشه، رقابت بیارزش میشه و مدال المپیاد همسطح با دیپلم گرفتن پایین میاد.
من می خوام المپیاد فیزیک شرکت
سال بعد میرم دهم
خیلی ها هم شرکت تو المپیاد رو انتخاب میکنن چون خیلی عاشق اون رشته هستن و دوس دارن به جای تلف کردن وقت برای دروس عمومی وقتشونی حرفی صرف مطالعه درس مورد علاقشون کنن
سلام یاس،
نظرت رو خواندم، امیدوارم به علاقهات برسی 🙂
ازبا سلام و وقت تون بخیر ببخشین من دیانا هستم
از تبریز و پایه ی هشتم من از بچه گی واقعا عاشق ریاضی بودم و در پایه پنجم معلم هام شروع به تعریف کردن از ریاضیات من کردن البته نه کتاب درسی کتاب های سطح خیلی بالا و… حتی من خودم فرمول هایی پیدا کردم تو ریاضیات البته فرمول های خیلی کوچیکی هست و واقعا ریاضیات خیلی قوی داشتم اما امسال که رفتم هشتم واقعا انگیزم رو از دست دادم چون مامانم با ریاضی خوندنم خیلی مخالف هست و میخواد تجربی و من زیست رو هم خیلیی زیاد دوست دارم و استعداد زیادی هم دارم و کتاب دهم و یازدهم رو تموم کردم تو تابستون الان که هشتم هستم و الان آبان ماه هست یعنی تازه رفتم هشتم از الان میخوام برای المپیاد بکوب بخونم ولی موندم برای ریاضیات بخونم یا زیست و یا میتونم برای هر دوتاش بخونم چون وقت زیادی دارم تا المپیاد نمی دونم چی کار کنم خواهش میکنم راهنماییم کنین من الان کتاب های ۳ جلد کمپل و دهم و یازدهم رو دارم و برای کلاس زیست پیش رفته رفتم و آزمون هم دادم ، و درصد هام هم بالا بود ، میشه برام بگین من چه کتاب هایی رو بخونم، و اصلا برای کدوم المپیاد بخونم خواهش میکنم بگین و خواستم بپرسم من برای نهم برم تهران و در فرزانگان اون جا آزمون ورودی بدم چون همه میگن تو تهران مدال آورد زیاد هست مخصوصا در مدرسه فرزانگان ۱ و۲ و علامه حلی تبریز و پایه ی هشتم من از بچه گی واقعا عاشق ریاضی بودم و در پایه پنجم معلم هام شروع به تعریف کردن از ریاضیات من کردن البته نه کتاب درسی کتاب های سطح خیلی بالا و… حتی من خودم فرمول هایی پیدا کردم تو ریاضیات البته فرمول های خیلی کوچیکی هست و واقعا ریاضیات خیلی قوی داشتم اما امسال که رفتم هشتم واقعا انگیزم رو از دست دادم چون مامانم با ریاضی خوندنم خیلی مخالف هست و میخواد تجربی و من زیست رو هم خیلیی زیاد دوست دارم و استعداد زیادی هم دارم و کتاب دهم و یازدهم رو تموم کردم تو تابستون الان که هشتم هستم و الان آبان ماه هست یعنی تازه رفتم هشتم از الان میخوام برای المپیاد بکوب بخونم ولی موندم برای ریاضیات بخونم یا زیست و یا میتونم برای هر دوتاش بخونم چون وقت زیادی دارم تا المپیاد نمی دونم چی کار کنم خواهش میکنم راهنماییم کنین من الان کتاب های ۳ جلد کمپل و دهم و یازدهم رو دارم و برای کلاس زیست پیش رفته رفتم و آزمون هم دادم ، و درصد هام هم بالا بود ، میشه برام بگین من چه کتاب هایی رو بخونم، و اصلا برای کدوم المپیاد بخونم خواهش میکنم بگین و خواستم بپرسم من برای نهم برم تهران و در فرزانگان اون جا آزمون ورودی بدم چون همه میگن تو تهران مدال آورد زیاد هست مخصوصا در مدرسه فرزانگان ۱ و۲ و علامه حلی
سلام دیانا جان،
یکی دو تا نکته با توجه به صحبتهای شما:
۱- المپیاد ویژهی هیچ مدرسهی خاصی نیست.
۲- اطلاعات خودت را بالا ببر، دربارهی علاقههات با خانواده صحبت کن که اونها همیشه موفقیت و شادی تو رو میخوان و به علاقههات احترام میگذارند (به شرطی که با اطلاعات کافی انتخاب شده باشند.)
سلام استاد من فاطمه حسینی هستم یکی از المپیادی های قدیم . المپیاد فیزیک البته! که رد شدم . ممنون میشم اگه درباره ی دوران بعد از المپیاد و چگونگی کنار اومدن با مشکلات روحی و درسیش صحبت کنین . دو ساله که قید درسای مدرسرو زدم داشتم المپیاد میخوندم . من سال ۱۱ ام حتی مدرسه هم نرفتم . بیشتر میخوام بدونم چطور با مشکلات روحیش کنار بیام . حس سرخوردگی 😕
من واقعا دلم میخواد امسال شرکت کنم حتی قبل از اینکه این مطلب شما رو بخونم خودم اسم یه سری کتابا رو بلدم و میدونم قضیش چیه اما میخواستم بعدا برامون راجع به این چیزها هم یه توضیح کوچیک بدین ممنونم بابت توجهتون
سلام فاطمه جان،
اینجا [+] رو دیدی؟ توضیحات هر رشته که دوست داری هم بخون. بعد اگر باز سؤال عمومی بود، خبر بده تا توضیحش رو کاملتر کنیم.
سلام آقای خلینا، عرض ارادت خدمت شما و تیم پر تلاشتون
من اواخر دهه سوم زندگیم رو میگذرونم، دهه اول کودکی بود و نادانی، دهه دوم نوجوانی بود و همچنان نادانی. کاش مدرسه های دولتی بیشتر به استعدادیابی توجه می کردن. من سال هشتاد اول راهنمایی بودم و در المپیاد علوم رتبه سوم منطقه شش تهران رو کسب کردم. اونقدر خوندم که بعد از امتحان مریض شدم. دوم راهنمایی منو فرستادن المپیاد ریاضی، یه روز یکی اومد در کلاس گفت امروز امتحانه، زنگ بزنید خونه اگه کسی هست بیاد ببرتتون، برید امتحان بدید، اگه نه یکی دیگه رو می فرستیم. یکی دیگه رو فرستادن، البته من توی ریاضی یلی نبودم. سال سوم رو توضیح نمی دم چون می دونم باور پذیر نیست.
دهه سوم زندگیم به بیماری گذشت و امروز نتیجه کنکور ارشدم رو دیدم. رتبه م از پنج سال پیش که چهارصد کاربردی و پونصد شیمی فیزیک شده بودم خیلی بهترشده. ولی دوتاچیز آزارم میده. اولی اینکه دو تا از دانشگاه های دولتی ایران رو دیدم (تهران و خواجه نصیر) و می دونم توی دانشگاه خبری نیست. دوم اینکه همچنان استعدادهای این مرز و بوم داره هدر می ره. نه پدر مادر ها آگاهی دارن و نه مدرسه های دولتی دلسوز هستند.
ببینید من حتی آزمون تیزهوشان پنجم دبستان هم شرکت نکردم چون نمیخواستم بحث هزینه برای خانواده مطرح شه. یقین دارم همین الان دانش آموزان مستعدی وجود دارند که از این مشکلات یا بدتر از این رنج می برن.
دوتا درخواست دارم از والدین: خواهش میکنم آگاهی خودشون رو افزایش بدهند و خواهش میکنم مقایسه معدل بچه هارو مثل بحث سیاسی تقبیح کنند تا بچه ها آرامش داشته باشن.
از اولیای مدرسه خواهش میکنم آگاهی خودشون رو افزایش بدن و به والدین هم کمک کنن تا آگاهیشون افزایش پیدا کنه. در باره ی اهمیت آرامش داخل خانواده، درباره اینکه اگر پدر و مادر اهل مطالعه باشن روی بچه ها اثر میذاره، در باره عزت نفس بچه ها که چه طور درب و داغون میشه.
بچه های با استعدادی که نمی دونن المپیاد چیه … خدایا تو شاهدی که وقتی سال دوم دبیرستان المپیاد شیمی شرکت کردم حتی نمونه سوالای سال های قبل رو هم ندیده بودم، نمی دونستم از کجا باید گیرشون آورد.
امیدوارم مدرسه ها و پژوهشسراهای شهر تهران به خودشون بیان.
بچه هایی که در شهرهایی به جز تهران هستند فکر نکنن تهران بهشته، هرچقدر پول خرج کنی همونقدر آش میخوری.
توی کتابخونه محله مون بچه های دبیرستان نمونه رو میبینم که سال دهم رو تموم کردن و نمی دونن المپیاد چیه. منطقه شش تهران. خدایا تو شاهدی که راست میگم.
آقای خلینا این یه دونه پند رو آویزه گوش بچه ها کنید بیزحمت:
انتظار نداشته باشن کسی هواشونو داشته باشه. خودشون هوای خودشونو داشته باشن. از محیط های مسموم و آدمهای وسموم فاصله بگیرن.
سلام و تشکر از ارسال مطلبی پربار؛
اتفاقاً من هم این دغدغه رو داشتم و دیدم که خیلی از بچهها نمیدونن دارن چی کار میکنن. از سال ۸۶ که آیریسک تاسیس شد تا الآن هر روز به این موضوع فکر کردیم و امیدواریم هم بچهها و هم خانوادهها خودشون را درگیر کار (فکر) کنند که کمکم اوضاع بهتر بشه.
سلام آقای خلینا من امسال یازدهم هستم وخیلی دلم می خواد که حتما المپیاد ادبی شرکت کنم وقبول بشم اما درمورد اینکه چه مطالبی رو بخونم مشکل دارم
سلام مبینا،
اول از همه تا اعلام منابع غیردرسی این مطلب [لینک] را بخون.
سلام من امسال میخوام برم دهم و از سال هشتم المپیاد ریاضی میخوندم اما الان که میخوام برام دهم انگیزه مو از دست دادم ودیگه مثل گذشته خیلی راغب نیستم که المپیاد بخونم لطفا کمکم کنید باتشکر
سلام مهیار،
انگیزه رو با تنبیه و تشویقهای کوچیک و بزرگ برای خودت به وجود بیار. اگر مثال خواستی در ساعتهای مشاورهی آیریسک تماس بگیر با هم گپ بزنیم.
سلام آقای خلینا
خسته نباشید من امسال به پایه دهم میرم و میخوام در المپیاد زیست شرکت کنم میدونم برای مرحله اول باید کمپل ۱تا ۶ رو بخونم اما چند تا سوال دارم اول اینکه مرحله دوم و سوم رو چی بخونم و اینکه بعضی از مطالب واقعا سنگینه چه کنم؟